De inschrijving is geopend

Plenair programma

 

Duidelijke taal, wie bepaalt dat? Ken je vak!

Spreker: Carolien Schoenmakers Carolien Schoenmakers is een ervaren communicatiestrateeg en werkt bij Tappan, een communicatiebureau in Den Haag. Zij is lid van het Logeion Trendteam, dat de ontwikkelingen en perspectieven in het communicatievak bekijkt en analyseert. Elke twee jaar publiceert het Trendteam communicatietrends. Die trends komen voort uit gesprekken met experts, wetenschappers en honderden vakgenoten.

Carolien Schoenmakers
Spreker: Carolien Schoenmakers

Gesprek over de ISO-standaard voor begrijpelijke taal

Spreker: Torunn Reksten Torunn Reksten is expert in duidelijke taal en senior adviseur bij de Taalraad van Noorwegen. Zij is tevens vice president van de Plain Language Association International (PLAIN). PLAIN is de internationale vereniging voor professionals in duidelijke taal die heldere communicatie in elke taal bevordert. PLAIN is een van de drie organisaties die het initiatief namen tot de in 2023 gelanceerde ISO-standaard voor heldere communicatie: ISO 24495-1:2023 - Plain language — Part 1: Governing principles and guidelines. En ze is lid van de redactiecommissie van de ISO 24495 - Plain Language.

Torunn Reksten
Spreker: Torunn Reksten
Spreker: Karel van der Waarde Karel van der Waarde geeft les op BA-, MA- en PhD-niveau aan de Lucerne University of Applied Sciences and Arts (Zwitserland), de IIID-Summerschool (online), en de Universiteit van Hasselt (België). Hij is bestuurslid van het International Institute for Information Design (IIID, Wenen, Oostenrijk) alsmede de International Plain Language Federation (IPLF), en redactielid van Information Design Journal, Hyphen, She Ji, en Visible Language. Ook maakt hij deel uit van de ISO Standard Localization and Implementation Committee van Plain Language (PLAIN).

Karel van der Waarde
Spreker: Karel van der Waarde 2

Motivatie voor heldere taal vanuit je beroepspraktijk

Spreker: Frank Judo Frank Judo (advocaat in Brussel en voorzitter van de Vlaamse Juristenvereniging) schrok wel even toen hij besefte dat heldere taal niet iets is dat van buitenaf van het recht wordt gevraagd, maar de kern raakt van elke juridische activiteit. Onbegrijpelijk recht is vaak onuitvoerbaar recht, en nog vaker onuitgevoerd recht – en daarvoor dient recht niet.

Frank Judo
Spreker: Frank Judo Fotocredits: Karel Duerinckx

Literatuur in eenvoudige taal: géén verarming

Spreker: Ralf Beekveldt Ralf Beekveldt is directeur en oprichter van een internationale uitgeefgroep die in verschillende talen boeken en kranten maakt voor mensen die moeite hebben met lezen, zoals NT1- en NT2-studenten. Deze boeken en kranten worden uitgegeven in Nederland (Eenvoudig Communiceren), België, Duitsland, Engeland en Spanje. Daarnaast is hij directeur en uitgever van Y-Publicaties, een uitgeverij die boeken en magazines uitgeeft op het gebied van zorg, welzijn en sociale werkgelegenheid. 

Ralf Beekveldt

Ralf gaat in op het belang en de noodzaak van boeken in makkelijke taal voor laaggeletterde mensen. Juist deze groep, voor wie gewone boeken vaak te moeilijk is, keert zich meestal af van het lezen, en al helemaal van het lezen van boeken. Zij zien de literatuur als onhaalbaar. Terwijl juist het lezen van boeken zo bevorderlijk is voor het verhogen van het leesniveau. Leeskilometers maken, dat is het beste recept om laaggeletterdheid tegen te gaan. Daarom richt uitgeverij Eenvoudig Communiceren zich onder andere op het hertalen (vereenvoudigen) van hedendaagse literatuur; niet alleen om zo die literatuur toegankelijk te maken voor bijna 15 procent van de Nederlanders, maar ook om hen daarmee een opstapje te bieden naar beter en vloeiender lezen, en wie weet zelfs later het ‘echte’ boek.
Spreker: Ralf Beekveldt
Een moment geduld aub..
Product is toegevoegd aan de winkelwagen